Altijd actueel

Nieuws
Ook bezwaren tegen belastingrente IB, LB en BTW massaal bezwaar

Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën heeft aangegeven dat de bezwaren tegen de belastingrente die vanaf 1 oktober 2020 in rekening is gebracht voor de inkomstenbelasting (IB), loonbelasting, dividendbelasting, BTW en nog een aantal andere belastingen als massaal bezwaar worden aangemerkt.

Rechtbank Noord-Nederland heeft in een zaak waarin het ging om de belastingrente die was berekend op een aanslag VPB van 8% geoordeeld dat de hoogte van deze rente in strijd was met het evenredigheidsbeginsel en op 4% moest worden vastgesteld. Veel VPB-belastingplichtigen hebben naar aanleiding van deze uitspraak bezwaar ingediend tegen de hoogte van de aan hun in rekening gebrachte belastingrente. Door de staatssecretaris van Financiën zijn deze bezwaren tegen het percentage van de belastingrente naar aanleiding van de uitspraak van rechtbank Noord-Nederland als massaal bezwaar aangewezen. 

Bezwaren aangewezen als massaal bezwaar

Sinds deze uitspraak is er ook een groot aantal bezwaren ingediend tegen het belastingrentepercentage dat vanaf 1 oktober 2020 in rekening werd gebracht voor de IB en andere belastingen (minimaal 4%, maximaal 7,5%). Staatssecretaris Van Oostenbruggen heeft nu ook voor deze bezwaren een aanwijzing massaal bezwaar afgegeven. Het gaat hierbij om bezwaren waar op 7 mei 2025 nog geen uitspraak is gedaan of die worden ingediend tot en met de dag voorafgaand aan de dag waarop de collectieve uitspraak wordt gedaan. Bovendien moeten de bezwaren betrekking hebben op de in het besluit vermelde rechtsvragen. Het gaat hier om de volgende belastingen: IB, loonbelasting (LB), BTW, dividendbelasting, erfbelasting, overdrachtsbelasting, belasting van personenauto’s en motorrijwielen, accijns, verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken en de in art. 1 Wet belastingen op milieugrondslag genoemde belastingen.

Collectieve uitspraak op alle bezwaren

De massaalbezwaarprocedure betekent dat de fiscus samen met diverse partijen een aantal bezwaren selecteert die voorgelegd worden aan de rechter. Als de uitspraak van de rechter onherroepelijk vaststaat, doet de fiscus een collectieve uitspraak op alle bezwaren die meedoen met die procedure. Er hoeft dus niet zelf meer te worden geprocedeerd.

Bron: Rendement Online


Bekijk ook