Altijd actueel

Nieuws
Nieuwe btw-regels voor grensoverschrijdende leveringen op komst

Thuiswinkel.org wijst ondernemers op nieuwe btw-regels voor grensoverschrijdende leveringen naar andere EU-landen die 1 juli ingaan.
Zeker webwinkeliers doen er verstandig aan om nu al actie te ondernemen, zegt de organisatie.

Als een bedrijf vanuit Nederland goederen levert aan particulieren in een ander EU-land, zijn de leveringen op basis van de huidige regels in beginsel belast met Nederlandse (21% of 9%) btw. Die btw moet in dat EU-land worden verrekend, althans als een bepaalde omzetdrempel wordt overschreden. Duitsland hanteert een drempel van 100.000 euro, terwijl België een drempel kent van slechts 35.000 euro. Voor bijvoorbeeld accijnsgoederen of leveringen met installatie gelden deze drempelbedragen weer niet.

Vanaf 1 juli 2021 vervalt de drempel. E-commerceleveringen aan particulieren worden vanaf dan belast zijn met de btw van het land waaraan wordt geleverd. Ondernemers die jaarlijks voor minder dan 10.000 leveren naar het buitenland, kunnen nog wel met Nederlandse btw blijven factureren.

De nieuwe regels bieden wel de mogelijkheid om de buitenlandse btw te betalen aan de Nederlandse Belastingdienst, die het bedrag dan doorbetaalt aan de Belastingdienst van het betrokken land. Hiervoor moet een aparte btw-aangifte worden ingediend via de zogenoemde OSS-regeling, aldus Thuiswinkel.org

Bron: AccountantWeek/Thuiswinkel.org


Bekijk ook