Altijd actueel

Nieuws
Einde voor vrijstelling BPM bestelauto’s per 2026

De vrijstelling van de Belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM) die voor bestelauto’s van ondernemers geldt, gaat vanaf 2024 in drie stappen naar nul in 2026. Voor emissievrije bestelauto’s blijft de vrijstelling echter wel bestaan.

Momenteel geldt er een vrijstelling van de BPM voor bestelauto’s die door ondernemers worden gebruikt. Hiervoor moet de bestelauto op naam van een BTW-ondernemer zijn geregistreerd. Deze ondernemer moet de bestelauto voor minstens 10% zakelijk gebruiken en de auto moet vijf jaar in de onderneming blijven.

Berekening BPM
De BPM voor een bestelauto is een percentage van de netto catalogusprijs. Voor een bestelauto met een benzinemotor geldt een BPM-tarief van 37,7% verminderd met € 1.283. Voor een bestelauto met een dieselmotor geldt een BPM-tarief van 37,7% vermeerderd met € 273.

Vrijstelling naar nul afgebouwd
De vrijstelling wordt echter per 1 januari 2024 in drie stappen naar nul afgebouwd in 2026. Hierna is het reguliere BPM-tarief voor bestelauto’s dus ook gewoon van toepassing voor ondernemers. De vrijstelling in de BPM voor emissievrije bestelauto’s blijft wel bestaan. Een emissievrije auto is een auto die bijvoorbeeld wordt aangedreven door middel van een elektro- of waterstofmotor.

Heeft u bestelauto’s die nog niet per se vervangen hoeven te worden, maar waarvoor het wellicht loont om deze te vervangen in verband met de wijziging in de BPM-vrijstelling? Onderneem dan tijdig actie!
 

Bron: RendementOnline


Bekijk ook