Altijd actueel

Nieuws
Vermogensbelasting besparen door verruimde schenkingsvrijstelling

2022 staat voor de deur. Wie handig schuift met geld, kan op de valreep verrassend veel geld besparen. Neem bijvoorbeeld de vermogensbelasting in box 3 voor spaargeld en beleggingen. Door onder andere belastingvrij te schenken kun je ervoor zorgen dat je straks aanzienlijk minder hoeft af te dragen aan de fiscus.

Profiteer van de verhoogde vrijstelling voor 2021

Een van de beste manieren om je vermogen te drukken is een belastingvrije schenking doen. Hiermee val je dubbel in de prijzen: je bent minder vermogensbelasting verschuldigd èn je erfgenamen betalen na jouw overlijden minder erfbelasting.

Vooral dit jaar is dit het overwegen waard, want de schenkingsvrijstelling is eenmalig met 1.000 euro verhoogd.

Ouders mogen dit jaar 6.604 euro belastingvrij schenken aan hun kind. Voor overige schenkingen geldt een vrijstelling van 3.244 euro.

Daarnaast mogen ouders aan hun kind tussen de 18 en 40 jaar eenmalig een hoger bedrag belastingvrij schenken. Dat is nu 26.881 euro.

Wordt het bedrag aangewend voor een dure studie (van minimaal 20.000 euro per jaar), dan kan onder voorwaarden gebruik worden gemaakt van een hogere eenmalige vrijstelling van 55.996 euro.

… of van de ‘jubelton’

Helemaal interessant wordt het als de schenking wordt ingezet voor een eigen woning (zoals de aankoop van het huis, verlaging van de hypotheek of een verbouwing). Hiervoor geldt een nóg hogere eenmalige vrijstelling van 105.302 euro. Deze schenking hoeft niet per sé van ouder aan kind te zijn. De enige eis is dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Wil je niet in een keer zo’n groot bedrag kwijt zijn of mag de ontvanger niet teveel aflossen vanwege de boeterente, dan mag je de schenking ook uitsmeren over drie achtereenvolgende jaren.

Deze zogeheten jubelton staat momenteel ter discussie. Er is een kans dat het nieuwe kabinet er een streep door haalt. Zit je goed in de slappe was en wil je het zekere voor het onzekere nemen, kijk dan of je dit bedrag kunt schenken. Anders mis je mogelijk de boot.

Zorg er bij schenkingen wel voor dat de ontvanger niet toeslagen misloopt, omdat het vermogen te hoog uitpakt. Houd de bovengrenzen dus goed in de gaten.

Bron: Business Insider


Bekijk ook

#column_block#

20