Altijd actueel

Nieuws
Saneringsbeleid coronaschulden versoepeld tot april 2024

Om de kans te vergroten dat levensvatbare ondernemingen kunnen blijven bestaan, heeft de Belastingdienst sinds augustus 2022 het saneringsbeleid voor coronaschulden tijdelijk versoepeld. Die tijdelijke regeling zou op 1 oktober aflopen, maar is inmiddels verlengd tot 1 april 2024.

Dat blijkt uit de uitgebreide brief van staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën aan de Tweede Kamer, over de stand van zaken met betrekking tot de coronabetalingsregelingen.

Ondernemers weten dat de Belastingdienst vanaf september 2023 tot invordering overgaat, aldus Van Rij. De verlenging biedt ondernemers de mogelijkheid om nog tijdig tot een akkoord te komen met hun schuldeisers.

Saneringsverzoeken moeten voor 1 april 2024 bij de Belastingdienst worden ingediend en zullen dan "met een welwillende blik worden beoordeeld". Daarmee neemt de slagingskans van saneringsakkoorden toe. Doel is in de kern levensvatbare ondernemingen een betere kans te geven om te blijven bestaan.

Zelfde percentage

De Belastingdienst neemt daarom in minnelijke saneringsakkoorden genoegen met hetzelfde uitkeringspercentage als aan concurrente crediteuren wordt aangeboden. Dat maakt het voor andere schuldeisers aantrekkelijker om aan een saneringsakkoord deel te nemen; die ontvangen dan een hoger bedrag dan voorheen.

Sinds de start van de tijdelijke versoepeling van het saneringsbeleid op 1 augustus 2022, zijn zo'n drieduizend saneringsverzoeken verwerkt, zo schrijft de staatssecretaris.

Brief Staatssecretaris van Financiën aan de Tweede Kamer, d.d. 31 augustus 2023

Bron: Acountant.nl


Bekijk ook