Altijd actueel

Nieuws
Onbelaste reiskostenvergoeding voor werknemer met auto van de zaak?

Mag de werkgever een gericht vrijgestelde reiskostenvergoeding geven aan een werknemer met een auto van de zaak?

De reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer is gericht vrijgesteld als je aannemelijk kunt maken dat de werknemer de auto van de zaak niet gebruikt voor deze kilometers. Deze vergoeding geldt niet voor reizen waarvoor de werknemer de auto van de zaak wel gebruikt.

Vraag en antwoord

Je stelt aan een werknemer een auto ter beschikking. Hij heeft ook een eigen auto. Met zijn eigen auto rijdt hij 200 zakelijke kilometers. Mag je voor deze kilometers een gericht vrijgestelde vergoeding geven van € 0,19 per kilometer?

  1. Ja, maar dan moet je wel aannemelijk maken dat de werknemer de auto van de zaak niet gebruikt voor deze kilometers.
  2. Nee, je mag nooit een gericht vrijgestelde reiskostenvergoeding geven aan een werknemer met een auto van de zaak.
  3. Nee, omdat je de vergoeding niet kunt aanwijzen als eindheffingsloon.

Het eerste antwoord is het juiste antwoord.

Toelichting

Je mag een onbelaste kilometervergoeding geven aan een werknemer met een auto van de zaak voor zakelijke reizen waarvoor de werknemer de auto van de zaak niet gebruikt. Je moet dit wel aannemelijk kunnen maken als de inspecteur hiernaar vraagt. De kilometervergoeding is dan gericht vrijgesteld.

De onbelaste kilometervergoeding geldt niet voor reizen waarvoor de werknemer de auto van de zaak wel gebruikt. Er is dan sprake van vervoer vanwege de werkgever. In dit geval is de kilometervergoeding loon voor de werknemer. Je kunt dit ook aanwijzen als eindheffingsloon. De kilometervergoeding komt dan ten laste van de vrije ruimte. Boven de vrije ruimte ben je 80% eindheffing verschuldigd.

De onbelaste kilometervergoeding stijgt per 1 januari 2023 van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer.

 

Bron: Forum Salaris / AccountancyVanmorgen


Bekijk ook