Altijd actueel

Column
Einde van gemeenschap van goederen?
Einde van gemeenschap van goederen?

Nederland is een van de weinige landen waar de overgrote meerderheid van de huwelijken in gemeenschap van goederen gesloten wordt. Dat betekent dat alle bezittingen van beide partners samen worden, ook als een van de partijen meer inbrengt dan de andere. Maar waarom leeft deze gedachte nog zo in ons land? Een op de drie huwelijken loopt toch uit op een scheiding en veroorzaakt vaak de grootste ellende.

Mensen die het anders willen regelen, moeten al vóór de bruiloft naar de notaris om de bezittingen van beide partners vast te leggen. Het is de bedoeling van de Tweede Kamer om het maken van deze huwelijkse voorwaarden in de wet te regelen. Juist de paren die in gemeenschap van goederen willen trouwen, zouden naar de notaris moeten om uitdrukkelijk vast te leggen dat het gezamenlijke bezit de beide partners toebehoort.

D66, PvdA en VVD willen de wettelijke gemeenschap van goederen beperken tot dat wat beide echtgenoten tijdens hun huwelijk hebben ingebracht met inkomen uit arbeid. Bezittingen en schulden van voor het huwelijk en erfenissen en giften vallen daardoor niet meer standaard in de gemeenschap van goederen. De drie partijen denken dat dit systeem beter aansluit op de praktijk. Ze hebben hiervoor een wetsvoorstel gepresenteerd. Dit systeem zou veel onvrede rond scheidingen oplossen. Nu kan het zo zijn dat een van de partners sterk financieel voordeel kan halen bij een scheiding, ook als het huwelijk maar een paar jaar heeft stand gehouden. Dit wetsvoorstel zou op voorhand al inzicht geven over hoe de verdeling van bezittingen en schulden na een eventuele scheiding er uit komt te zien. Dit voorkomt vechtscheidingen lijkt me.

Verder willen D66, VVD en PvdA met het nieuwe systeem de willekeur bij een erfenis of gift weghalen. Nu kan het zo zijn dat na een scheiding de ene partner een erfenis niet hoeft te delen vanwege een uitsluitingsclausule en de ander wel omdat deze clausule ontbreekt. Ook worden schulden die voor het huwelijk zijn aangegaan met dit voorstel standaard uitgesloten van de gemeenschap.

Trouwlustigen in Nederland voelen zich nog steeds ongemakkelijk om over huwelijkse voorwaarden te spreken. Voor velen is het nog een taboe om vóór het huwelijk al rekening te houden met een scheiding, maar je zou maar een van die drie gestrande huwelijken zijn….

Door Niels Batenburg AA, partner bij Novens Accountants.


Bekijk ook