Altijd actueel

Nieuws
5 essentiële zaken om nog voor het einde van het jaar rekening mee te houden

Door de drukte met het oog op de jaarafsluiting, is het snel gebeurd dat een paar jaarlijks terugkerende zaken tussen wal en schip te raken. Dit zijn er vijf om in het achterhoofd te houden.

Gebruik maken van vrije ruimte WKR

Zo tegen het eind van het jaar is het verstandig om even te kijken hoe de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling (WKR) dit jaar is benut om te zien of er ruimte is voor een extraatje voor het personeel. In 2022 bedraagt de vrije ruimte 1,7 procent (3 procent in 2023) van de loonsom tot 400.000 euro en 1,18 procent over het meerdere van de totale loonsom. Bij 400.000 euro komt dit dus neer op een totale ruimte van 6.800 euro. Daaronder mag u onbelast vergoedingen geven. Let wel op: Bij overschrijding van de vrije ruimte moet u 80 procent eindheffing betalen.

Aanvragen kleineondernemersregeling (KOR)

Als u een jaaromzet van maximaal 20.000 euro heeft, is de kleineondernemersregeling (KOR) wellicht aantrekkelijk. Binnen deze regeling hoeft u geen btw te berekenen aan klanten en dat scheelt administratieve rompslomp en periodieke btw-aangiftes. De KOR is er voor natuurlijke personen (eenmanszaken), combinaties van natuurlijke personen (bijvoorbeeld een vof) en voor rechtspersonen (bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv’s). Om in aanmerking te komen moet de aanvraag wel vier weken voor de ingang van een nieuw tijdvak worden ingediend. Dat betekent dat de aanvraag uiterlijk 2 december bij de Belastingdienst moet liggen.

Verbreken fiscale eenheid

Vennootschapsbelasting wordt een stuk prijziger in 2023. De drempel gaat omlaag naar 200.000 euro en voor alles daaronder betalen ondernemers winstbelasting van 19 procent in plaats van 15. Boven deze drempel geldt het hoge tarief van 25,8 procent. Het kan om deze reden in sommige gevallen aantrekkelijk zijn om fiscale eenheden per 1 januari te verbreken. Zo kunnen ondernemers beter gebruikmaken van het lage tarief. Let daarbij wel op dat de Belastingdienst een onderzoek kan starten wanneer er middelen in reserve staan vanwege eerdere verschuiving tussen entiteiten binnen de eenheid.

Wijzigen aangiftetijdvak

Als u een ander aangiftetijdvak voor de loonheffingen wilt toepassen, dan moet u dat vóór 14 december aangeven bij de Belastingdienst. Als het formulier niet op tijd binnen is, kunt u in 2023 geen gebruikmaken van het nieuwe tijdvak en moet u wachten tot 2024.

Inventariseren kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als u tussen de 2.401 en 332.994 euro heeft geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen dit boekjaar, komt u wellicht in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen moeten of in 2022 in gebruik zijn genomen, of er moet voldoende aanbetaald zijn. Het is verstandig om dit nog even door te nemen voor het einde van het jaar, of om een plan te maken voor 2023.

Bron: CMweb


Bekijk ook